torsdag 30 juni 2011

På plats


Både brödburken, mjölkkannan och en av dukarna härifrån har kommit på plats i köket.

onsdag 29 juni 2011

Textilier


Vår kombinerade säng och soffa har fått nya textilier. De blommiga kuddarna har jag sytt av ett par gardiner från J's farmor, den lilla kuddens fodral har jag hittat på en loppis. Det blommiga lakanet som får agera överkast kanske ni känner igen! Än har jag lyckats låta bli att klippa i det... 
Lampan på väggen (visst är den fin?) har jag fått av min syster J, skulle gissa att den är från 40-talet.

Älskade


Jag läser slutcitatet i DN:s intervju med Andres Lokko idag och tänker att vad fel han har.

tisdag 28 juni 2011

Favoritklänningen


Den här vintageklänningen är min absoluta favoritklänning. Eftersom jag gärna skulle ha den på mig varje dag har jag till och med ritat ett mönster efter den och sytt två randiga klänningar i samma modell. Inget slår dock originalet med sina vita stilliserade blommor/fyrklöver/väderkvarnar på duvblå botten.

måndag 27 juni 2011

Sommartårta


Här kommer receptet på tårtan jag bakade på midsommarafton. Det är en riktig sommartårta som jag verkligen kan rekommendera er att baka eftersom den är sagolikt god och så enkel att göra!

Tårtbotten består av mandelmaräng och till den behöver man:
Knappt 2 dl socker
4 äggvitor
175 g finhackade sötmandlar

Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa sedan hårt igen. Rör ner mandlarna. Fördela skummet i en rund form (gärna med löstagbar botten) med en diameter på ca. 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda ca. 25 min i 175 grader. Låt marängen svalna helt.

Vispa 4 dl vispgrädde och blanda med ½ dl god sylt, jag hade fortfarande kvar av rabarbersylten så den använde jag. Fördela grädden över den avsvalnade marängen och dekorera med blandade bär. Jag utmanade jordgubbarna på midsommartårtan och valde hallon, blåbär och björnbär. Smaskens!

söndag 26 juni 2011

Fynd


Jag har blivit bortskämd med så mycket fina saker den här veckan! Först fyndade jag de här ljuvliga tallrikarna på en loppis för nästan ingenting (persikorna ingick dock inte).


Sedan var jag på stället där man kan göra de allra finaste fynden - mammas källare! Därifrån kom jag hem med den här emaljerade brödburken som passar perfekt i köket, en hel hög med dukar och lite andra saker, bl.a. en gammal hattask, som jag ska visa er vid ett annat tillfälle.


Dagen därpå kom min svärmor över med en kasse med saker som hon tänkte göra sig av med och undrade om vi var intresserade av. Däribland de här skedarna...


...och den här mjölkkannan som perfekt matchar brödburken och som hon packade upp med orden "Den här är nog inget men...". "Jo!" utbrast vi såklart. Just den här kannan hämtade svärmor själv mjölk i när hon var liten och hon berättade att barnen brukade utmana varandra att slunga den i en cirkel, snabbt, snabbt utan att mjölken åkte ur. Vem älskar inte saker med en sån historia?


Som om inte det var nog kom min pappa med den här tjusiga flaskan som han tänkte att jag kunde ha till nästa saftkok. Vilken fyndvecka va? Och jag har inte ens har fyllt år.

Bilkö


N är så biltokig att det blir bilkö i trädgården... Favoriten som står längst fram i kön lekte hans morfar med på 50-talet. Då var den radiostyrd...

lördag 25 juni 2011

Midsommarfirande


Vilken mysig midsommarafton vi hade igår! Vi firade med min pappa, mina systrar och syster J's pojkar.
Massor med god mat åt vi, och midsommartårta såklart. 


Vi plockade blommor och band kransar.


 Barnen var så fina i sina kransar!


N fick en krans av rödklöver och vete från fältet här utanför.


Pojkarna stod för musiken.


På eftermiddagen tog vi en promenad och spanade på ett öde torp här i närheten.


Ja, det var vår midsommarafton det! Hoppas er var lika skön!

torsdag 23 juni 2011

Grön ärtsoppa med mynta och basilika


Idag blev det grön ärtsoppa till lunch i Fiskarstugan. Det är världens bästa snabbmat! Går hur snabbt som helst att göra och med sina lena konsistens och milda smak passar den även riktiga småttingar.

Jag kokar upp 3 dl vatten med en tärning grönsaksbuljong, tillsatter 1 kg frysta ärtor och låter det koka några minuter. Sedan har jag i rejält med färsk basilika och mynta, 1 dl turkisk yoghurt och ½ dl crème fraiche. Med mixerstav mixar jag soppan slät och smakar sedan av med örtsalt och lite svartpeppar. Servera gärna med en liten klick crème fraciche och knäckebröd.

onsdag 22 juni 2011

Rödbetsmassakern


N äter inlagda rödbetor som om de vore godis. Allt runtomkring honom får en vacker knallrosa färg, bordet, stolen, kläderna... Ja, ni fattar varför han sitter utan tröja med andra ord.


tisdag 21 juni 2011

Muffinsbak


Jag har de här muffinsformarna som är så söta att jag blir baksugen bara jag tittar på dem! Och eftersom vi hade en massa äpplen också så slog jag till och bakade mina favoritmuffins med äpple och kanel. Vanligtvis är jag inte så förtjust i muffins, jag tycker de tenderar att bli så torra och lite tråkiga, men inte de här! Dels så gör de rivna äpplena att de blir saftiga och får härlig konsistens, dels så gömmer sig ju den smarriga kanelfyllningen i mitten... Allra godast är de varma (men om man inte vill att muffinsbaken ska resultera i en muffinsmidja kan man ju värma på dem lite innan man äter dem, istället för att äta upp alla när de är nybakade!). Receptet har jag fått av min syster J från början .

Äppel- och kanelmuffins

3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
125 g smör, rumstempererat
1 ¾ dl strösocker
2 ägg
1 ¼ dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
2 skalade och rivna äpplen

Fyllning:
1 ¼ dl vetemjöl
¾ dl strösocker
60 g smält smör
2 msk malen kanel

Blanda ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.
Vispa smör och socker pösigt och tillsätt äggen. Blanda i mjölken, vaniljen och äpplena. Blanda mjöl, salt och bakpulver och tillsätt det till smeten. Fyll formarna till hälften med muffinssmet, strö över kanelfyllningoch fyll sedan upp med muffinssmet. Pudra med kanel och grädda i 20-30 min i 175 grader.

Et voilà!




Mårbacka


Den här mårbackapelagonen räddade jag från att bli slängd för ett par veckor sedan. Då såg den verkligen stendöd ut och hade inte ett blad. Nu blommar den redan så här fint och skirt i köksfönstret!

måndag 20 juni 2011

Ett litet förkläde


Det här bedårande förklädet hade N's farmor när hon var liten i slutet på 40-talet. Nu är det N's tur att baka i det.

söndag 19 juni 2011

Bus


Vilket busväder det är idag! Eller är det bara här? På tal om bus: Jag tänkte att eftersom jag till min förvåning redan fått en hel del läsare utanför bekantskapskretsen kanske ni skulle tycka att det var kul att få ett ansikte (och ett knä) på den som skriver här. Så i morse satte jag kameran på självutlösning och hoppade upp på köksbänken...


...vilket N tyckte såg ut som en toppenidé (Va, får man sitta på köksbänken nu?), släpade dit en pall och klättrade upp han med.

lördag 18 juni 2011

Pannkakslunch



Idag blev det pannkakslunch i Fiskarstugan. Jag brukar göra en smet på 4 dl vetemjöl, 8 dl mjölk, en liten nypa salt, en stor nypa socker och 3 ägg. Den relativt stora äggmängden gör att pannkakorna håller ihop fint.


Vi lagar ofta gröna pannkakor för att lura i N lite nyttig spenat. Då gör man samma recept fast tillsätter 100 g tinad hackad spenat. De brukar vi servera med rårörda lingon och turkisk yoghurt. Idag blev det dock alldeles "vanliga" pannkakor, serverade med rabarbersylten.

fredag 17 juni 2011

Baksidan av det hela


På baksidan av Fiskarstugan blommar den här rosen som doftar ljuvligt när solen börjar gå ner.


Står man vid den den där rosen är det här vad man ser åt ena hållet...


...och det här vad man ser åt det andra.

Användbara trasor


I Fiskarstugan har vi trasmattor i var och var annat hörn och jag är tokig i dem. De kostar en spottstyvel och när de blir smutsiga slänger jag in dem i tvättmaskinen och hänger sedan ut dem på tork. (Bäst är tydligen att tvätta dem för hand i sjövatten, men vem orkar? Inte jag.) Här ovan är en nytillverkad från Lagenhaus som fått sin plats på golvet i stora rummet. Liknande finns också på Indiska och Åhléns har jag sett.


Allra finast är ju förstås de återanvända. Den här, som jag hittat på en loppis, använder vi som dörrmatta. Det är inte fel att något tar upp lite smuts när man har vitmålade trägolv...


I N´s lilla rum ligger en rosa variant från Åhléns.


Här är det senaste tillskottet som vi fått av gubben J som bodde i Fiskarstugan innan oss. Den får hedersplatsen på köksgolvet.