lördag 30 juli 2011

Fiskarstugan fiskar


N matchar bojarna  på fisketuren. Bäst att testa visselpipan också.


Stilla sjö. 

Fiskelycka vs. Allmän lycka:
0 - 1

torsdag 28 juli 2011

Granola


Idag har jag gjort egen granolamüsli. Riktigt lyxigt till frukostfilen! Jag blandade ihop ca. 7 dl havregryn med 1 dl solrosfrön och 1 ½ dl hasselnötter. Blandningen rostade jag i ugnen i en långpanna med bakplåtspapper i 5 min i 225 grader. Under tiden rörde jag om ett par gånger. Därefter strödde jag över 3 msk socker, 2 msk rapsolja och ½ dl vatten, blandade runt och kramade ihop det lite (med händerna alltså, annars skulle det ju sett jättekonstigt ut). Müslin fick sedan tillbringa 5 min till i ugnen, med någon omrörning under tiden. När den svalnat lite blandade jag ner russin och hackade katrinplommon och osvavlade aprikoser. Gott!

Hyllpapper


Kökslådorna har fått nytt papper. I lådorna låg förut hyllpapper från hyllpapprets guldålder som tyvärr inte längre var så...fräscht. Så nu har det bytts ut mot det här fina i design av Lotta Kühlhorn. Färgen på bären (och ni vet ju att jag är bärtokig) matchar lådornas färg perfekt.

tisdag 26 juli 2011

Dekorationer


Jag kunde inte motstå de här söta minimarängerna och minichokladlinserna på Åhléns. De kan nog bli fina på något bakat!

söndag 24 juli 2011

Krusbär


Jag tjatar på lite mer om bären! Nu är krusbären så där perfekt mogna och hänger tunga på grenarna.


Jag plockar så mycket jag bara orkar.


Häromdagen gjorde jag krusbärskräm, vilket är en av mina favoritefterrätter. Den söta och syrliga men ändå ganska lätta krämen är så grymt god efter en lite tyngre middag. En liter bär (där jag tagit bort blomfästena) kokade jag mjuka med 5 dl vatten och 2,5 dl socker. När bären kokat sönder rörde jag ner 2 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten och lät sedan krämen koka upp lite snabbt. Krämen serverade jag ljummen med kall gräddmjölk.


Sedan kokade jag ett par burkar krusbärssylt också. En till oss och en till min farmor som fyller år snart.

fredag 22 juli 2011

På fältet


Vetet växer sig kraftigt på fältet precis här utanför.


N inspekterar och provsmakar en aning.


Och konstaterar att han nog föredrar det i form av vetebröd.


torsdag 21 juli 2011

En liten bukett


Jag plockade en liten bukett på vägen hem från skogen. Lite vete från åkern fick vara med.


Nu smälter den in med de inramade blommorna på byrån.

onsdag 20 juli 2011

Närodlat


Gårdagens middag slog nog rekord i närodladhet - bondbönor och potatis från trädgårdslandet och kantareller från skogen här intill. Kryddat med örter från örtlandet. Bara den grillade kycklingen var uppvuxen annorstädes. Och just det, till efterrätt hade jag gjort kräm på krusbär...från trädgården såklart.

tisdag 19 juli 2011

Tekakor


Jag kunde inte låta bli att baka tekakor, det är ju så förbaskat smarrigt! Jag har varit väldigt sugen på te på sistone också så det passade ju onekligen bra...


Som av en händelse hade min pappa kokat några burkar körsbärssylt så vi idkade lite lyckad byteshandel. Vilken kombo! Ojojoj...nu sätter jag på en kanna te.

Galenskaper


Kära svampplockare! Bli inte förskräckta om ni hör en galen kvinna som går i skogen högt sjungandes Taube-visor. Det är bara jag som försöker få mitt lilla barn att somna.

Säg minns ni mig ännu don Fritiof Andersson
det var länge sen vi fick en dans vi två?
Men jag är Carmencita ifrån Samborombon
där vi möttes nittonhundratrettiotvå.
En tangokväll på Pampas, en afton i april,
ja, ni stal en kyss och sen fick ni en korg.
Jag var grym och ni blev ledsen, men så går det ju till,
ja och så for ni hem igen till Göteborg...

måndag 18 juli 2011

Morellpaj


Det känns lite som att jag inte skriver om något annat än bär just nu! Men det är så svårt att låta bli när jag är omgiven av dem och att inte ta till vara på dem känns lite som att tacka nej till en present. Igår blev det en paj på de syrliga morellerna. Pajen fick en nästan overkligt kraftig smak av körsbär, hur gott som helst! Receptet på pajbotten kommer från min favoritbok I mormors skafferi av Märtha och Kinna Jonsson och den blev riktigt knäckig och god. Saltet i pajdegen bryter också gott mot det söta och syrliga.

3 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
175 g smör

Blanda alla torra ingredienser. Smält smör och rör ner. Fördela degen tunt i en form på 24-30 cm. Låt lite deg sticka upp på kanterna. Lägg på bär och strö över lagom mycket socker (till morellerna använde jag knappt 1 dl socker blandat med en matsked potatismjöl). Grädda i 225 grader i 20-30 min. Servera med lättvispad grädde.

Frukoststund har bär i mun


Finaste, enklaste frukosten.  Fil, müsli och bär.


N har bara lite svårt att släppa sina bilar, även vid frukostbordet...

lördag 16 juli 2011

Brorsans planteringar


Visst blommar det vackert i den här rabatten? Det är min bror D som har sått blommor i den här besvärliga rabatten i norrläge i år. För två år sen var den täckt av kirskål, förra året sådde jag ringblommor med halvlyckat resultat och i år har D sått en färdig blandning av frö till sommarblommor. Och med vilket resultat!


Bland annat luktärter och malva ingår i blandningen...


...och ringblommor och blåklint. Nästa år testar jag definitivt den här blandningen på fler ställen!


D har också tagit ansvar för trädgårdslanden i år. Här växer bondbönor...


...potatis och jordärtskockor.


Katten inspekterar morötterna.

fredag 15 juli 2011

Frusen ostkaka


I föregår fyllde J år och då hade vi lite kalas för honom. Jag "bakade" den här somriga glasstårtan, en frozen cheesecake från Leilas bok One more slice. Här är receptet:


4 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 st citron, skalet
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
200 g digestivekex

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel) och varva kexen med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
Servera med fikon, röda vinbär eller andra bär.

torsdag 14 juli 2011

Förälskelse



Jag tycker de här bilderna på N och mig påminner om sådana där bilder som man som nyförälskade fotar på sig själva, sida vid sida på rygg i gräset. Och det är ju nästa precis vad det handlar om.

tisdag 12 juli 2011

Piffigt


J konstaterade idag att vi gör fint hemma på så helt olika sätt. Han städar och jag piffar. Här med lite blommor från trädgården i en kristallvas och en ny duk på bordet.

måndag 11 juli 2011

Körsbärssaft


Det blev ett saftkok av körsbären! Mest för att jag skulle slippa kärna ur dem som jag hade behövt göra ifall jag skulle ha gjort sylt. Det är ju ett sånt jäkla pill och det har jag inte tålamod till! Jag började med att väga bären för att avgöra mängden vatten som behövs. 3 dl vatten per 1 kg bär beräknade jag. Vattnet kokade jag upp och sedan fick bären koka med i 10 min.


Medan bären kokade spände jag upp en ren men sliten handduk på en uppochnervänd pall och satte en stor bunke under duken. När bären kokat klart hällde jag bären försiktigt i duken och lät det självrinna i en halvtimme. Därefter mätte jag saften för att räkna ut sockermängden som bör vara ca. 500 g socker per liter silad saft. Sockermängden får man anpassa lite efter hur söta bär man använder. Jag tog ungefär hälften var av de söta körsbären och av våra sura moreller och tog lite mindre mängd socker vilket jag tycker gav en lagom söt saft. Saften fick koka upp och jag tillsatte sockret lite i taget under omrörning så att allt löste sig. Saften fick sedan stå en stund utanför värmen innan jag skummade den ordentligt och hällde på flaska.


Och både den nya silen och flaskan kom till användning! Saften fick en oslagbar röd färg, lyxig körsbärssmak och spädes ca. 1+4.

söndag 10 juli 2011

Bondsallad


Finns det någon bättre middag än en matig sallad efter en varm dag? Jag är särskilt förtjust i sallader med bondbönor i nu när de börjar mogna i trädgårdslandet.

Idag blev det en sallad på romansallad, endiver, bondbönor, haricots verts, sockerärter och körsbärstomater. Salladen toppade vi med knaperstekt bacon, brödkrutonger stekta i baconfettet och varsitt pocherat ägg. Till salladen hade vi en vinägrett på olivolja, vitvinsvinäger, honung, timjan och flingsalt.

fredag 8 juli 2011

Körsbär


Körsbärsträden dignar av bär just nu. 


Irriterande många växer så högt att bara fåglarna når dem.


Fast egentligen växer alldeles tillräckligt många inom räckhåll. Frågan är bara vad jag ska ta och göra med alla bär som vi inte orkar äta upp direkt. Sylt, saft? Dagens i-landsproblem.

torsdag 7 juli 2011

Senaste loppisfynden...


...blev den här söta kakburken, en sockerkaksform och en tratt som kan komma väl till användning vid nästa saftkok.

onsdag 6 juli 2011

Humor på en 2-årings nivå


Alltså, jag brukar alltid skära bort kanterna på N's mackor eftersom jag levt med fördomen att småbarn inte gillar kanter. Så snor N min macka (med kanter) och lämnar den såhär:

tisdag 5 juli 2011

Dis


Här badar vi.

Sommarkantareller


När M&M var här i helgen var det inte bara smultronen som låg risigt till utan även kantarellerna. Vi hittade en hel del, inte så stora, men många!


De här guldklimparna stod i princip i vår trädgård.


Katten hängde också med ut i skogen och gick vid vår sida hela tiden. En fin groda fångade hon också, men jag tror att jag lyckades rädda livet på den. Häromveckan kom hon in med en ödla.


Man blir trött av att jaga grodor. Bäst att vila sig en stund innan det är dags att gå hemåt.


Av kantarellerna lagade vi en av mina favoritpastarätter. Med citron i såsen blir den frisk och väldigt god till kantarellernas jordiga smak. Så här gör man:
Man fräser finhackad schalottenlök och låter kantarellerna fräsa med när löken blivit mjuk. Sedan har man i en skvätt vitt vin, ett hörn buljongtärning, skal och saft av en halv citron och en hel del grädde eller crème fraiche. Såsen får koka ihop snabbt så att inte kantarellerna blir sega och smakas sedan av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Slutligen strör man över rikligt med strimlad bladpersilja och rör ihop med nykokt pasta. Jag brukar föredra bred papardelle till den här rätten men den här gången fick det bli vanlig spaghetti. Om man inte vill ha den som en vegetarisk rätt så är det gott att strö över knaperstekt bacon när man serverar den.