En varm kantarellsoppa, det ger lite höstkänsla det, inte sant? Jag lagade den här på ungefär hälften hälften av gula kantareller och trattkantareller eftersom de står sida vid sida utanför huset och jag inte kunde låta bli att plocka av båda sorter. Men det funkar ju med vilket som, även om trattisarna ger lite kraftigare smak.
1 liter kantareller
1 gul lök
3 msk vetemjöl
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1½ dl crème fraiche
1 msk vermouth
1 msk pressad citron
Hackad persilja
Salt och peppar
Hacka löken ganska fint och kantarellerna grovt. Fräs löken ett par minuter i smör och låt sedan kantarellerna fräsa med i några minuter till. Pudra över mjölet och rör runt ordentligt, tillsätt sedan lite av vattnet och rör tills allt mjölet löst sig helt innan du häller i resten av vattnet. Lägg i buljongtärningen och låt soppan koka ca. 20 min. Tillsätt sedan crème fraiche och mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med vermouth, citron, salt och peppar. Strö över hackad persilja.
Och ja...så här ser det alltså ut där trädgården övergår i skog...
oj vad gott det ser ut! Ungefär hur mycket svamp går det åt om man har förvälld, fryst svamp? (gula kantareller) Och kan man byta ut vermoth mot något annat?
SvaraRaderaTack för en riktigt fin blogg!
Evelina: Jättegod är den! Av fryst, förvälld svamp skulle jag använda ungefär hälften av den färska mängden, alltså ca. 5 dl här. Använder man torkad svamp behöver man dock bara någon deciliter som får blötläggas först. Vermouthen kan du byta ut mot en skvätt vitt vin eller helt enkelt utesluta, det blir jättegott ändå!
SvaraRaderaKul att du gillar bloggen, det är så roligt att höra att den är uppskattad! /Lisa