söndag 29 maj 2011

Svartvinbärsbladssaft


Idag har jag kokat saft på svartvinbärsblad som jag, N och kusin C plockade i morse. N tyckte att vi skulle ha med lite gräs också, men det plockade jag bort i smyg. Sorry N!


De späda bladen varvades med citronskivor och över det hällde jag en lösning av vatten, socker och citronsyra.
Nu ska det få dra till i fem dagar, sedan ska det silas och då ska jag berätta hur det smakar. Men det luktade härligt när jag hällde lösningen över bladen!


Receptet hittade jag i Kinna och Märtha Jonssons fina bok I mormors skafferi som samlar fem generationers kunskaper inom konservering, saftning och syltning. Jag gjorde en halv sats eftersom vi inte orkade plocka så mycket blad.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt och tack för att du bloggar om det. Saften är en av mina favoriter. Blir det mycket saft är det gott att servera bål av den. Om inte annat blir det kul när gästerna ska gissa vad som finns i bålen. Bra sätt att få igång samtalet på festen. Recept på bålen finns längre bak i boken.

    SvaraRadera
  2. Tack Kinna för tipsen och vad kul att du tittade in!

    SvaraRadera