fredag 15 juli 2011

Frusen ostkaka


I föregår fyllde J år och då hade vi lite kalas för honom. Jag "bakade" den här somriga glasstårtan, en frozen cheesecake från Leilas bok One more slice. Här är receptet:


4 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 st citron, skalet
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
200 g digestivekex

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke och rör ner philadelphiaosten.
Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel) och varva kexen med smeten i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt.
Servera med fikon, röda vinbär eller andra bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar