måndag 11 juli 2011

Körsbärssaft


Det blev ett saftkok av körsbären! Mest för att jag skulle slippa kärna ur dem som jag hade behövt göra ifall jag skulle ha gjort sylt. Det är ju ett sånt jäkla pill och det har jag inte tålamod till! Jag började med att väga bären för att avgöra mängden vatten som behövs. 3 dl vatten per 1 kg bär beräknade jag. Vattnet kokade jag upp och sedan fick bären koka med i 10 min.


Medan bären kokade spände jag upp en ren men sliten handduk på en uppochnervänd pall och satte en stor bunke under duken. När bären kokat klart hällde jag bären försiktigt i duken och lät det självrinna i en halvtimme. Därefter mätte jag saften för att räkna ut sockermängden som bör vara ca. 500 g socker per liter silad saft. Sockermängden får man anpassa lite efter hur söta bär man använder. Jag tog ungefär hälften var av de söta körsbären och av våra sura moreller och tog lite mindre mängd socker vilket jag tycker gav en lagom söt saft. Saften fick koka upp och jag tillsatte sockret lite i taget under omrörning så att allt löste sig. Saften fick sedan stå en stund utanför värmen innan jag skummade den ordentligt och hällde på flaska.


Och både den nya silen och flaskan kom till användning! Saften fick en oslagbar röd färg, lyxig körsbärssmak och spädes ca. 1+4.

3 kommentarer:

  1. Åh vad gott det ser ut med körsbärssaft... Här i norr skulle det nog inte bli annat än sura kartar på träden! : )

    SvaraRadera
  2. Vilka fina bilder du tar!

    SvaraRadera