tisdag 5 juli 2011

Sommarkantareller


När M&M var här i helgen var det inte bara smultronen som låg risigt till utan även kantarellerna. Vi hittade en hel del, inte så stora, men många!


De här guldklimparna stod i princip i vår trädgård.


Katten hängde också med ut i skogen och gick vid vår sida hela tiden. En fin groda fångade hon också, men jag tror att jag lyckades rädda livet på den. Häromveckan kom hon in med en ödla.


Man blir trött av att jaga grodor. Bäst att vila sig en stund innan det är dags att gå hemåt.


Av kantarellerna lagade vi en av mina favoritpastarätter. Med citron i såsen blir den frisk och väldigt god till kantarellernas jordiga smak. Så här gör man:
Man fräser finhackad schalottenlök och låter kantarellerna fräsa med när löken blivit mjuk. Sedan har man i en skvätt vitt vin, ett hörn buljongtärning, skal och saft av en halv citron och en hel del grädde eller crème fraiche. Såsen får koka ihop snabbt så att inte kantarellerna blir sega och smakas sedan av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Slutligen strör man över rikligt med strimlad bladpersilja och rör ihop med nykokt pasta. Jag brukar föredra bred papardelle till den här rätten men den här gången fick det bli vanlig spaghetti. Om man inte vill ha den som en vegetarisk rätt så är det gott att strö över knaperstekt bacon när man serverar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar