tisdag 14 juni 2011

Jordgubbskaka


När min syster A, som är en fena på att baka, fyllde år i lördags bakade hon sin egen födelsedagskaka, nämligen den här vaniljkakan med jordgubbar. Snäll som hon är bjuder hon på receptet! En stor fördel med den här kakan, förutom att den är supergod och somrig, är att den är allra godast dagen efter att man har bakat den, vilket gör den idealisk att baka då man har mycket att fixa inför ett kalas.

Till själva kakan behöver man:
3 dl socker
3 ägg
1 dl kokande vatten
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Socker och ägg vispas samman och övriga ingredienser rörs i. Kakan hälls i en form och gräddas i 225 grader i 20-25 min. Sedan ska kakan svalna helt.

Under tiden gör man en fyllning som består av:
250 g smör
1 1/4 dl mjölk
5 msk vaniljsocker

Smöret och mjölken kokas upp och får koka ihop i ett par minuter, därefter tillsätts vaniljsockret.

Den avsvalnade kakan delas horisontellt i två jämntjocka delar och på vardera snittyta breds/hälls fyllningen ut. Delarna sätts sedan ihop igen, fyllning mot fyllning.

Kakan dekoreras med pudrat florsocker och skivade jordgubbar. Till kakan serverade A en god och frisk sås gjord på mixade jordgubbar smaksatta med lite vaniljsocker, rivet citronskal och en skvätt citronsaft. Gott till den söta kakan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar