fredag 10 juni 2011

Slow food pizza




Den här pizzan är raka motsatsen till snabbmat, för den tar en halv evighet att göra. Men det är värt det! Det är nämligen världens godaste pizza. En riktigt lyxig festpizza. Och förresten, man kan nog kalla den för snabbmat ändå, för den går ju väldigt fort att äta upp!

Först ska man gör den fantastiska tomatsåsen som utgör grunden för fyllningen. Till den behöver man:
Olivolja
Tomatpuré
1 gul lök, finhackad
Några klyftor vitlök, finhackade
Färsk eller torkad timjan och basilika
1 lagerblad
En stor nypa socker
En burk sardeller, finhackade
En burk hela tomater
Ett glas vitt vin
En stor nypa salt och en liten nypa svartpeppar

Fräs den gula löken, kryddorna och tomatpurén i olivolja tills löken blivit mjuk. Salta, peppra och sockra. Tillsätt sardeller och vitlök och fräs nån minut till. Häll i tomaterna och vinet och koka sedan ca. en timme (!) tills såsen blivit ganska tjock, nästan som puré.

Under tiden som såsen puttrar gör du pizzadegen:
2 dl ljummet vatten
25 g jäst
3 msk olivolja
½ tsk salt
5-6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet, olja och salt och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda tills du fått en smidig deg. Jäs sedan under bakduk i ca. 30 min.

Är du nu extra ambitiös så sätter du ugnen på 250 grader och rostar två paprikor till fyllningen. De ska bli svarta på alla sidor, så att du sedan kan dra av skalet, plocka ur kärnhuset och strimla dem. Alternativt så köper på en burk med rostade paprikor i olja.

Fyllningen till pizzan, eller pizzans "pålägg", består av:
Rostade paprikor i strimlor
Strimlad rödlök
Sardeller
Kalamataoliver
Mozzarella i delar
Riven parmesanost
(För den som vill lyxa till det ytterligare är det inte fel med pinjenötter och färsk basilika på också)

Kavla ut degen till två rundlar, bred över tomatsås och fördela ut "pålägget". Grädda i 225 grader i ca.15 min, eller tills pizzan fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar